Ogenusmedveten

Jag har dom senaste dagarna varit med om två väldigt icke genusmedvetna saker.

Den ena hände när jag var ute och gick med Stella i vagnen. Hon har en overall som är svart och blå och en mörkblå mössa och jag antar att det var därför som personen vi mötte sa som han sa. 
Alltså vi mötte en man som frågade om det var en ny sundbybergare och om han fick titta varav han säger "åh är det en kille" då säger jag nej det är en flicka och då säger han "vad synd vi behöver fotbollsspelare här i sumpan" 
Va?! För det första är det så himla tråkigt när folk antar att det är en pojke bara för att hon har blå kläder och för det andra, kan inte tjejer spela fotboll eller?? 

Den andra händelsen var när jag skulle köpa en snuttefilt till Stella när expediten frågar om snuttefilten är till en tjej eller kille? Jag blev paff av frågan men svarar att det är till en tjej varav hon säger att då vet jag den perfekta snuttefilten och tar fram den här;


Alltså en naturvit filt med hjärtan på. Menar hon alltså att killar inte kan ha hjärtan?! 

Klippa kort

Är sugen på att klippa av mig håret.
Men tänker nog vänta till sommaren så att håret har växt lite till så jag kan klippa bort allt färgat hår så jag får tillbaka min naturliga hårfärg. Jag har ju inte färgat håret sedan Stella föddes så nu är det över 6 månader sedan.

Jag hatar i och för sig min naturliga hårfärg men då kan jag färga allt så det blir jämnt och bra 

sovrutiner

Okej, nu har jag fått lite distans och tänkt igenom det här med sömnen. 
Allt är ju verkligen perioder. När Stella var nyfödd sov hon mycket mer i sin egen säng än vad hon gör nu.
Hon vaknade 1-2 gånger per natt och första gången var kanske vid 5 och då fick hon sova med oss resten av natten. Nu däremot vaknar hon många många gånger och jag och Mario hinner inte ens somna innan hon har vaknat minst en gång, vilket gör att vi låter henne ligga mellan oss från första början. 
Så det går verkligen upp och ner med det här med sömnen..
 
Men nu är hon ju van att sova mellan oss och få bröstet direkt när hon vaknar, att jag då vill få henne att sova i egen säng direkt är inte rimligt. Därför ska vi ha små del-mål. Inatt ska hon få sova i sin egen säng fram till klockan tre. Om hon vaknar så tröstar vi såklart. Förhoppningsvis räcker det med en hand på magen men i värsta fall tar vi upp henne. Hon ska bara få bröstet om hon är hungrig.. 
 
Sedan när vi har lyckats med det några dagar så blir nästa del-mål klockan 5.. och så vidare. 
 
Sedan tror jag inte att det här kommer funka alla nätter. 
Man hör ju verkligen skillnad på olika gråt. Oftast på natten är det ju bara gnäll men ibland så kommer ett hjärtskärande skrik som om hon har blivit rädd för något eller har ont någonstans, då kommer hon ju såklart få komma till oss direkt.
Jag tycker att det är viktigt att hon ska få all närhet hon behöver men samtidigt vill jag inte ha som vana att hon jämt ska sova mellan mig och Mario för då sover vi sämre. Plus att jag tror att det är svårare att vänja bort bröstet om hon ligger där för när man vaknar mitt i natten och är dödstrött då vill man bara sova och det är så lätt då att bara börja amma.
 
Jag har även beställt boken somna utan gråt så vi får se om det finns några bra tips i den boken

Less

Jag har alltid vetat att jag har dåligt tålamod men inte SÅHÄR dåligt. 
Jag kan verkligen bli tokig. 
På dagarna sover Stella oftast två gånger. Hon somnar gott om jag går ut och går och hon ligger i vagnen eller om vi åker bil, om det är vid den tiden hon vill sova vill säga. 
Men vissa dagar, som nu när det är snöstorm ute vill jag verkligen inte gå ut och gå bara för att få henne att somna. Men att vara hemma och få henne att somna är rent ut sagt omöjligt och mitt tålamod är så sjukt dåligt. 
Hon somnar och sover max 20 min sen vaknar hon och gnäller men kan inte somna om. Och om inte första tuppluren blir bra blir hela dagen förstörd. 
 
Sedan måste vi träna bort att hon somnar med tutten i munnen på natten. För hon vaknar flera gånger och vill bara snutta och det gör mig vansinnig. Men jag har världens sämsta tålamod och då pallar jag inte att mitt i natten gå runt och bära på henne, för att hon sedan ska vakna 20 min senare. 
 
Nej sånna här dagar blir jag så jäkla less. 
Och jag som sa senast igår att hon inte hade gnällt på flera dagar
 
Nej jag måste verkligen jobba på mitt tålamod. 
blääääääääääääääää

6 månader

Nu bloggar jag verkligen bara för mig själv för att kunna gå tillbaka och läsa om Stellas första tid.. 
 
Tiden springer iväg och imorgon blir Stella hela 6 månader! 
Ett halvt år! Det känns så mycket större än 5 månader, snart är hon ett år känns det som. 
 
Hon har börjat äta allt mer, hon äter gröt varje morgon, sedan blir det någon pure vid lunch och sedan lite frukt mot eftermiddagen/kvällen..
Hon gillar det mesta men älskar inget. Hon äter men hurrar inte direkt.. i början hamnade allt utanför men nu har hon börjat få in det där med sväljandet
Hon äter ett tag men helt plötsligt visar hon bestämt att hon inte vill ha mer genom att vägra öppna munnen så hon äter aldrig en hel portion.. 
 
Många i mammagruppen har börjat med fasta rutiner nu. För min del tycker jag inte att det känns riktigt bra så jag låter Stella styra lite. Men oftast vaknar hon vid 9 tiden, klockan 10 äter hon gröt och sedan leker hon på golvet och är väldigt glad. Klockan 12 börjar hon bli trött och då går vi på en promenad. Ibland sover hon en timme, ibland 30 min. Efter sovstunden leker vi lite och sedan äter vi och sedan är det lite mer lek, om vi är hemma läser vi ofta en bok nu. Vid 4 börjar hon bli trött igen så då sover hon 1-2 timmar för att sedan leka igen och äta lite frukt sen somnar hon för natten vid 9. Och däremellan så ammas hon ju också
Det är absolut inga fasta tider, idag skedde allt ungefär en timme tidigare.. Jag läser av hennes signaler och märker när hon börjar bli trött och hungrig. 
Jag tror på rutiner men exakt fasta tider passar inte oss.. 
 
Annars börjar Stella bli allt mer självständig, hon kan leka själv på golvet men vill kunna se mamma eller pappa. Hon sitter och leker med sitt men kollar upp med jämna mellanrum för att se att vi är där. Efter ett tag tröttnar hon och vill bli buren, då sträcker hon ut armarna.. 
Ibland sitter hon i gåstolen vilket hon tycker är väldigt roligt, hon når inte riktigt ner men lyckas ändå skjuta sig bakåt och åt sidorna. Leksakerna som sitter på tycker hon om att tugga på.
Skallror och andra mindre leksaker greppar hon med lätthet nu och vet exakt hur hon ska göra för att ta upp dom, hon byter även hand och kan hålla två olika leksaker med vardera hand en kort stund. Hon tycker om att skaka och ruska leksakerna och slår dom gärna i bordet när hon sitter i sin stol. 
 
På natten sover hon oftast mellan mig och Mario, vi försöker vänja henne med sin egen säng men hon vill helst bli tröstad av mig på natten och jag har så dåligt tålamod så jag lyfter alltid över henne till oss.. Detta är något vi behöver jobba på, eller jag rättare sagt
 
Och imorgon ska vi börja på babysim, det ska bli spännande att se hur det går! 
 

Sova

Stellas nya grej är att vakna mitt i natten och ha skrikfest för att sedan sova till 11..

Om vi bara kunde träna bort skrikfesten vore det ju grymt :-) 2013

Nu har Stella upplevt både sin första jul och sitt första nyår.

Julen firades först i hudik helgen innan julafton med hela släkten där..
På julafton var vi hos dany och teodora och på nyår hos james och lullu

Allt gick väldigt bra och det kändes extra bra att ha ett lugnt nyår. 

2013 var bästa året i mitt liv för då fick jag min älskade dotter och jag tror inte att 2014 kommer kunna slå det men jag och Mario har några mål vi vill uppnå.
År 2014 vill vi åka utomlands för första gången med Stella och flytta till en större lägenhet. 

Personligen skulle jag vilja lova att jag ska utföra något lopp det här året också för att komma igång med träningen.. 
RSS 2.0