Laga egen barnmat

Stella äter nästan bara hemlagad mat. Dock börjar fantasin på rätter ta slut. En blir ju lite osäker på vad exakt dom kan äta och vad dom gillar. 
Men det som gör det ännu svårare är det dåliga utbudet av ekologiska varor i butikerna! 
Vi handlar oftast på ica maxi som ändå är en stor matbutik men ändå finns det väldigt lite ekologiskt. 
Jag har varit på jakt efter ekologisk kyckling i flera dagar nu och det enda dom hade var en med kort datum som inte ens var svensk. Känns extra känsligt med kort datum när det ska serveras till dom små, speciellt kyckling. Så jag funderar på om man kanske ska börja beställa hem till dörren för att slippa springa på olika matbutiker?  7 månader

Tiden springer iväg och nu är Stella hela 7 månader! 
Det händer mycket och mar börjar mer och mer märka att det är en liten personlighet som växer fram. 
Hon är väldigt envis vilket märks när hon inte får som hon vill.
Helst vill hon leka med våra mobiltelefoner eller tv-dosan och om hon inte får det skriker hon.
Annars är hon oftast glad mest hela tiden och gillar uppmärksamhet.
 
Sedan sist har vi ju börjat på babysim och det tycker hon är riktigt roligt och hon plaskar och har sig mycket mer när vi badar hemma nu också. 
Vi har ungefär samma rutiner som när hon var 6 månader och jag tycker att det fungerar väldigt bra. Men nu ammar hon inget under dagarna längre utan bara på natten vilket vi försöker träna bort sakta men säkert. 
Vi har tagit bort ena sidan av spjälsängen och ställt den intill våran säng och detta är något vi borde ha gjort för länge sedan känner jag. Jag tror att det är ett bra sätt att få henne att sova i sin egen säng. 
Hon vaknar några gånger på natten men behöver inte ammas varje gång längre utan det räcker med att sjunga lite och klappa på magen/ryggen så somnar hon om. Jag tror att hon bara vill kolla så att vi är där. 
 
Förutom det så blir hon ju bara mer och mer stabil och nu lyckas hon ta sig upp till krypposition ibland men glider ofta isär med benen. Men när hon lyckas stå där så gungar hon fram och tillbaka. Annars så ålar hon sig mycket, mest bakåt och snurrar runt men hon lyckas framlänges ibland när hon verkligen vill, som när man lägger telefonen framför henne. 
 
Inga tänder har kommit än men det verkar som om hon kliar väldigt mycket just nu och hon dregglar så det bara rinner så det kanske kommer snart :-)
redo för våren!
 

Vårkänslor!

Idag skiner solen i stockholm och vårkänslorna kommer krypandes! 

Det får mig också att tänka på tiden då vi började förbereda inför Stella.. 

Men jag tror att vi kommer få en släng av vinter igen för det är ju bara februari.. 

Men det är ju även Stellas 7 månaders dag idag! Jag kommer inte skriva om det riktigt än då jag har tenta imorgon som jag ska fokusera på, men det kommer om några dagar. 

Tentan är skitsvår och kommer förmodligen bli min första omtenta. Men det gäller att göra sitt bästa och köra på. 

Resa med barn?

Jag och Mario har börjat prata lite om att åka utomlands, hela vår lilla familj. 
Det kommer antagligen bara bli en weekend till frankrike men det känns som en bra första resa.
Inte för långt och inte för länge. 
När jag inte hade barn och tänkte på resa med barn tänkte jag bara på själva flygresan, att det måste vara jättejobbigt! Men nu måste jag säga att en flygresa är nog det jag bekymrar mig minst för. 
Mitt största bekymmer just nu är ju bilbarnstol?! Om en ska ta en taxi från flygplatsen till hotellet, hur gör man?! 
Och alla andra bilresor väl på plats?
 
Nästa bekymmer är barnvagn. Det känns ganska otympligt att ha mig sig våran stora barnvagn. Speciellt om en promenerar där borta i frankrike och behöver ta en taxi, det är ju inte ens säkert att barnvagnen får plats i bilen (det vill säga om det har löst sig med bilbarnstolen) Men, en lösning på vagnproblemet skulle kunna vara att införskaffa en sulky?! Hur tidigt kan man börja med en sådan? Stella sitter ju stadigt nu och har gjort det länge så det ska inte vara något problem, det enda som jag bekymrar mig över är att hon sitter åt andra hållet. Men över en helg sådär kan väl det inte spela någon roll?
 
Ja, det är inte bara att resa med barn. Det kanske slutar med att vi inte reser..

Cellförändring

Något jag inte har skrivit om är att jag har haft cellförändringar. 
I november gjorde jag mitt cellprov och det visade sig att jag har cellförändringar på livmoderhalstappen.
Så idag har jag gjort ett mindre ingrepp för att ta bort det. Det var ett väldigt enkelt ingrepp som gick väldigt fort. Men om jag skulle säga att det inte gjorde ont skulle jag ljuga. 
Ingreppet gjordes med lokalbedövning och den bedövningen var väldigt effektiv för det kändes inte när dom tog bort själva cellförändringen. Det som gjorde ont var allt runt omkring. 

Men det jag vill säga med detta är att glöm inte att ta era cellprov!! 
Sedan finns ju ett vaccin också mot detta vilket jag ska ta nu och det är gratis för alla under 26 (i alla fall här i stockholm) så ta det också så kanske ni slipper få cellförändringar för det är inte roligt men det är otroligt bra att det upptäcks innan det blir cancer (alla cellförändringar utvecklas inte till cancer men man tar alltid bort det för säkerhets skull) 

Hur är man egentligen jämnställda föräldrar?

Det är en mycket mer komplicerad fråga än vad jag trodde innan jag blev mamma. 
Att dela på föräldraledigheten är bara en liten bit påvägen för att vara jämnställda föräldrar men absolut inte avgörande. 

Det jag tycker identifierar ett jämnställt föräldraskap är hur en beter sig när båda föräldrarna är närvarande. För mig är det viktigt att båda gör allt. Att båda leker och att båda byter blöja, matar och tröstar. Så att det inte blir en "lek-förälder" och en "ta-hand-om-förälder". Vi har märkt att Stella har blivit mer mammig. Hon tyr sig till mig vilket syns tydligt då hon kan börja gråta när jag går ut ur rummet eller sträcker sig efter mig när någon annan bär, även Mario. 
När hon är så blir jag otroligt mallig och stolt. Det känns ju som om hon älskar och behöver mig. Så det är verkligen något som boostar mitt mamma-självförtroende. Men egentligen handlar det ju inte om mig, utan det är ju bara för att jag ammar. Jag är mat i hennes ögon. 
Men när hon blir sådär mammig tar jag henne gärna, och det tror jag är ett misstag. För då blir jag "ta-hand-om-föräldern". Det är viktigt att Stella känner sig lika trygg hos både mig och Mario. Och det är ju aldrig som Mario inte kan trösta henne, det är bara att han måste jobba lite mer. För mig räcker det ofta att bara hålla henne. 
Så den stora "jämnlikhets-fällan" är detta. Så nu gäller det för mig att inte ta henne så fort hon gnäller lite. För då stänger jag ut Mario och då är det klart att hon kommer bli mammig. 

Så därför är det faktiskt jättebra att jag pluggar och att Mario är ensam med Stella några dagar i veckan Älskade Stella

Om du bara visste hur rolig du är! 
Inatt vaknade hon och låg och snackade med sig själv och viftade med armarna. Jag och Mario hade inte somnat än så vi låg bara i sängen och skrattade åt vårat lilla troll ❤️Det här med att plugga

Min tanke var att skriva mer om hur det är att plugga samtidigt som man är föräldraledig. 
Men helt ärligt finns det inte så mycket att skriva om det. 
Jag tar verkligen en kurs i taget och hittills har jag klarat allt vilket gör mig otroligt glad men framförallt stolt över mig själv. 
Så hur gör jag? Och är det något jag skulle rekomendera till andra och har jag några tips? 
Allt handlar egentligen om vad du pluggar, hur ditt barn är och hur mycket din respektive kan anpassa sig efter dig. Jag har haft dom bästa förutsättningar då vi denna termin har haft väldigt lite obligstoriskt, att Stella oftast sover om nätterna (peppar peppar) men det allra viktigaste för att jag skulle kunna klara det är Marios flexibilitet. Mario har jobbat många kvällar vilket har gjort att han kan vara med Stella när jag måste till skolan och det är det som har varit avgörande. 

Sedan måste man ju plugga ganska mycket hemma och där har jag varit väldigt lat. Men det gäller att läsa så lite som möjligt. Alltså att bara läsa det som är viktigt. Jag har bara läst det jag har trott ska komma på tentan och hittills har jag haft rätt! Det är omöjligt att hinna läsa allt. 

Jag pluggar bäst när Stella och Mario är ute på. Då kan jag plugga väldigt intensivt i 2 timmar. Om dom är hemma gäller det att stänga av och koncentrera sig på pluggandet. 

Så det allra bästa vore att plugga på distans och ha ett eget rum där en kan plugga ifred! 
Men om någon går i tankarna om att plugga samtidigt som en är föräldraledig är mitt främsta tips att testa! Funkar det inte så gör det inget. Och om det funkar så ta en kurs i taget och ha inte sådan hög press på dig själv. 
Första året fick jag ofta vg men nu tillåter jag mig själv att bli superglad över ett g och det är ju huvudsaken! 
RSS 2.0