Tankar kring föräldrakursen

Såhär i efterhand har jag faktiskt tänkt lite på föräldrakursen och hur den var upplagd. 
Barnmorskan som höll i kursen utgick väldigt mycket utifrån den heteronormativa par-relationen. Antog att alla befann sig i en sådan. Vilket alla gjorde, förutom en som var ensamstående. I många sammanhang pratade barnmorskan om vad männen kunde göra under förlossningen, när mamman ammar osv. Alla filmer vi fick se handlade om hetero-par. Så om jag var den ensamstående kvinnan skulle jag inte alls tyckte att det var speciellt roligt att lyssna faktiskt. Jag skulle bli väldigt skrämd och stressad över att höra allt mannen ska göra för hon hade ju ingen man som kunde göra alla dessa saker. 
 
Att vara ensamstående i den här situationen är ju inte den enda situationen som kan avvikas från den s.k kärnfamiljen. Det kan ju vara honomsexuella par och fyrklövsfamiljer och en massa annat som också får barn! Jag undrar då om det faktiskt finns föräldrakurser som inte är lika heteronormativ? På ett sätt förstår jag varför det blev väldigt heteronormativt i vår grupp, att barnmorskan förhoppningsvis pratade utifrån oss! Dock tror jag att jag är lite naiv när jag säger så eftersom vi faktiskt hade en tjej i gruppen som var ensamstående. Kanske barnmorskan borde ha pratat mer om att man faktiskt kan välja någon annan som kan följa med på förlossningen. Barnmorskan pratade även om att vid kejsarsnitt så får barnet vara med pappan under de första timmarna, vad skulle det finnas för alternativ för henne då t.ex? Det är väl inte värsta problemet, men det är själva grejen att barnmorskan utgår från att alla befinner sig i en hetero par-relation som är själva problemet. Att hon gör det antagandet gör att allt annan blir onormalt och sämre. Att det ultimata är att just vara i en relation med det motsatta könet. 
 
Och ja jag vet inte, det blir väldigt problematiskt när familjer som inte är "en vanlig kärnfamilj" ska få barn och innan de ens har fått barn ska de utmålas som onormala. Dessutom av kommunala verksamheter. 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0