Livslopps- och personlighetspsykologi

Vi har börjat med en ny kurs i skolan nu som heter livslopps- och personlighetspsykologi och det är så himla intressant!
Har inte kommit så långt men vi kommer gå igenom livets olika faser och vi börjar såklart från födseln.
Det är så otroligt vad smarta bebisar är! Saker de förstår när de bara är några månader gamla som är otroligt avancerat.
Detta gör att jag börjar fundera på en massa olika saker som vi kan göra för att stimulera vårt barn.
Tänk vad man kanske kan hjälpa ens barn genom att från första början stimulera och utveckla tänkandet. Vilka möjligheter hen kan få och förhoppningsvis lättare i skolan.
Inte för att jag kräver att vårt barn blir värsta snillet och fysiken eller liknade men hen ska ha möjligheten till att göra precis det hen vill!

Panik

Just nu bor jag och Mario hos hans föräldrar då vårat badrum håller på att renoveras.
Dom har hållt på i flera veckor nu men äntligen börjar dom bli klara.
Dock börjar jag få lite panik med tanke på hur litet vårat badrum är. Hur ska ett skötbord få plats där inne egentligen? 
Jag vill ju ha ett snyggt och praktiskt skötbord med mycket förvaring och det ska ta lite plats eftersom vårt badrum är litet. Denna ekvation går dock inte ihop. 
Och panik leder ofta till ännu mer panik, iaf i mitt fall, då jag började fundera på hur sängen ska stå egentligen. 
Därför vill jag bara HEM och mäta och fixa och planera så bebisen får all den plats hen behöver. 
 
Får er som inte vet bor jag och Mario i en tvåa som vi köpte i början av förra sommaren, då trodde vi dock inte att det skulle gå såhär snabbt att bli gravid och så. Men vi pratar om att köpa något större om ungefär ett år. På ett vis vill vi såklart ha större eftersom platsen kommer behövas men jag älskar våran lägenhet så mycket. Den är exakt som jag vill ha den; jättefint område, nära till perfekta promenadstråket, nära till sundbyberg centrum där allt finns, nära till tunnelbana och det går fort att åka in till stan. Helst skulle jag ha kvar våran lägenhet och bara trolla lite så att några fler rum blev till. Synd att det inte går att bygga ut en lägenhet. 
 
Jag kollade runt lite på olika skötbord och hittade några som såg fina ut, dock stod inte måtten på alla

Reklam

Facebook har ju börjat med att göra individanpassad reklam och denna reklam visas hela tiden på min facebook.
Någon mer som ser samma reklam?

Och jag måste verkligen säga att det smakar riktigt illa i munnen när jag ser denna reklam. På alla bilder ser tjejerna ut som värsta sexobjekten. Vem ser ens ut sådär? Eller vem vill ens se ut sådär?
Bröst upptryckta, svankande rumpor, tajt som bara den, retucherade bilder. Listan tar aldrig slut.
Ganska intressant att reklam som riktar sig till tjejer ändå är anpassad efter att behaga mannen. För så sjukt som samhället är idag så är ju det de flesta tjejer vill med sitt utseende idag, behaga mannen.

Massa liv

Försöker koncentrera mig på pluggandet men det är sådant liv i magen att jag börjar längta ännu mer till hen kommer ut! 
 
Känns så mycket mer verkligen när man verkligen har fått sett det lilla livet som lever och frodas där inne.
Vi har för övrigt nästan kommit överens om ett namn. Det var faktiskt Marios förslag som jag tyckte var bra, men han vill inte bestämma något och jag vill bestämma nu så det är klart. Sedan kan man ju alltid ändra sig men iaf bestämma lite premilinärt ;-)
 

hemtenta

Som jag har skrivit tidigare i veckan så har jag en hemtenta som ska vara klar den här veckan också. 
Den har ju verkligen hamnat efter nu när jag har legat sjuk i flera dagar. 
Men idag mår jag bra så idag kommer det bli en hel dag framför datorn. 
 
För att motivera mig själv lite tänkte jag skriva om allt det intressanta den ska handla om. 
Ett genomsyrande tema är normer. Vad är normer? vad innebär det att vara normal? varför måste det onormala finnas för att normal ska finnas? Styr dessa normer oss? Har vi verkligen har en egen fri vilja? T.ex. är det fler kvinnor inom omsorgsarbete för att kvinnor i större utsträckning vill det, eller för att de förväntas att göra det? Stannar fler kvinnor inom omsorgsarbete trots den låga statusen och den låga lönen för de slipper förklara varför de arbetar med det, vilket forskning visar att män måste göra, eftersom enligt normerna i dagens samhälle ska ju män arbeta med något bättre. 
Dessa normer om hur du ska vara förändras dock helt plötsligt om du är kvinna och funktionshindrad. Det kallas dubbelt förtryck. Då får du helt plötsligt inte tillgång till den klassiska kvinnorollen. Folk antar att du inte kommer vilja ha barn. Folk antar att du inte kan ta hand om dig själv och speciellt ingen annan. Helt plötsligt behövs inte dessa "kvinnliga" (kom ihåg att dom är skapade) egenskaperna för att du ska räknas som kvinna. Eller räknas du inte som kvinna då? Räknas du bara som funktionshindrad? Är det din identiet då? Det är lika korkat som när man presenterar en kvinnlig komiker för just kvinnlig men aldrig en manlig komiker för manlig ( som Soran pratar om i vinter i p1 här ) Som om kvinna, eller funktionshindrar är en personlighet. 
Detta leder ju oss också till det otroliga känsliga ämnet, ska funktionshindrade få ha barn?
Rent generellt så, självklart ja. Men om personen i fråga är både psykiskt och fysiskt funktionshindrad, ska hen då verkligen få ha barn? är det en mänsklig rättighet att få ha barn? Här blir det knivigare. Jag måste även inflika här att jag tycker att inte heller alla "normala" borde få ha barn, för nej det är ingen mänsklig rättighet att få barn. Dock är det är mänsklig rättighet att få leva och att få en bra uppväxt. Med bra uppväxt menar jag såklart inte pengar på hög och ett fint hus med pool på baksidan. Nej jag menar ett liv. Ett liv som betyder en säker uppväxt. Vad nu detta innebär, det är något jag får reda ut en annan dag.
 

Väldigt intressant och viktigt tycker jag. Nu gäller det bara att få ihop en sammanhängande text på 8 sidor angående detta.
Önska mig lycka till!
 
 

Ultraljudet

Igår låg jag i sängen heela dagen efter att vi hade kommit hem från ultraljudet. 
Har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv förr, jag som aldrig brukar bli sjuk. 
Värst var halsen då jag verkligen måsta anstränga mig för att ens kunna svälja mitt eget saliv. Kan nu också rekomendera att den bästa halstabletten som finns är en sked flytande honung. Inget annat, verkligen inte gott men det var det enda som hjälpte.. Strunta i alla dyra halstabletter från apotek som ska bedöva och grejer, dom hjälper inte. Det roliga var att efter första skeden med honung var det inget problem att ta fler trots att det är så äckligt eftersom det var så skönt för halsen. 
Men jag hade även feber men förutom halsen var benen värst, hade så fruktansvärt ont i benen, har aldrig upplevt det så? är det någon gravidgrej? jag testade med allt, hade stödstrumpor, benen i högt läge, tog ett bad, ja allt möjligt men det gick bara inte över. Men nu idag känns allt bättre, halsen är fortfarande katastrof men benen mår bättre och jag tror att febern har gått ner. 
 
Men åter till ultraljudet! Jag hade ju så sjukt ont i halsen så jag försökte ju prata så lite som möjligt under själva ultraljudet. Men det var verkligen häftigt att se, hon berättade vad allt var, var huvudet låg osv. Hon hade lite problem när hon skulle mäta hjärtljudet för hen rörde på sig så mycket. Så det är en livlig liten krabat där inne. 
Annars såg allt normalt ut vilket var väldigt skönt att höra!! Det var väldigt häftigt att se ryggraden tycker jag, då man såg varenda kota och allt var väldigt detaljerat. Eller ja, allt var väldigt häftigt! Man såg verkligen att det var en liten människa där inne, så häftigt!!
Vi har fått ett nytt beräknat datum, den 25 juli, vilket betyder att jag är i vecka 19 nu (18+1).
Vi fick även reda på lite mått på bebisen, skallbredden är 41 mm, bukdiametern är 40 mm och lårbenslängden är 26,7 mm. Så ofattbart liten att skriver i mm!
Sådan häftig teknik att man kan se allt så tydligt när det är så litet, hon berättade även att hjärtat är ungefär lika stort litet som en tumnagel, hur litet som helst!
Sedan förstår jag att ni är nyfiken om vi fick reda på om det är en flicka eller en pojke och ja, det fick vi faktiskt :-) men det är något vi vill hålla oss för oss själva iaf än så länge. 
 
Helt ärligt vet jag inte riktigt varför jag inte vill berätta, för Marios del spelar det ingen roll men jag tycker det känns så onödigt att berätta. För vad spelar det för roll? Vi själva ville bara veta för att kunna förbereda ett namn och det är fortfarande jättesvårt trots att vi nu vet vad det är för kön. Namn som jag gillar hatar Mario och vise versa, så det kommer nog sluta som det är för mig - tre namn. Trots att jag tycker det är så drygt när man ska fylla i papper och ena med det tredje, speciellt när man reser. 
Det värsta jag vet är när folk säger att jamen det är ju bra att veta när man ska köpa grejer. Vårt barn kommer ha på sig kläder i alla färger och vi kommer inte klä ut hen i varken kavaj eller klänning. Hen ska ha alla sorters leksaker så vi behöver verkligen inte veta vad det är för kön för att kunna köpa saker. 
Det är väl också en av anledningarna till varför jag inte vill berätta, jag vill inte att folk ska börja köpa presenter som är så könskodade, iofs kommer väl de flesta vänta med att köpa något tills barnet har kommit isf men då har jag iaf gjort det jag kunde. 
Kanske man ska ha en babyshower innan barnet kommer bara för att tvinga folk att köpa present då och inte efter att barnet har kommit ;-) 
Det är också ganska sjukt att det första folk frågar när barnet har kommit är om det är en pojke eller en flicka, inte om barnet mår bra eller så. När folk ringer och frågar "vad blev det?" så tänker jag svara, - en människa!
 
en liten uppåt näsa precis som mig :-)

Sjuk

Tror jag aldrig har mått såhär dåligt förut.
Men ultraljudet gick bra, hen lever och frodas där inne

typiskt

Har inte alls sovit många timmar inatt då jag blev sjuk igår, eller sjuk och sjuk. 
Har så himla ont i halsen att jag verkligen inte kan svälja, har inte heller vågat öppna munnen idag för jag har ingen aning om jag har någon röst.. 
 
Hoppas bara inte att det blir värre så jag får feber, kommer inte ihåg sist jag hade det då det måste ha varit flera sedan, men bara därför skulle det vara så himla typiskt att jag får det nu när jag verkligen inte har tid för det.
Kanske kroppens sätt att säga att jag måste ta det lugnt? 
 
Det är jobbigt att ta det lungt när man liksom inte känner nånting.. 
Men nu ser jag fram emot imorgon och så får vi hoppas på att jag blir bättre!
 
adios

Längtar

Aldrig har en vecka gått så långsamt som denna! 
Det är bara tisdag och jag längtar som en tok tills på fredag, då ska vi nämligen gå på vårt första ultraljud!
 
Ska verkligen bli jätteroligt att äntligen få se lite av det liv som lever i min mage, och förhoppningsvis får vi veta om det är en pojke eller en flicka. Så vi kan bestämma oss för ett namn ;-)
 
Jag har väldigt mycket att göra denna vecka då jag har en hemtenta som ska bli klar och jag ska jobba ganska mycket, därför hoppas jag på att resten av veckan går snabbt!
 
Kommer förmodligen inte uppdatera något mer innan fredag..

Tröttheten

Är så fruktansvärt trött idag. Kanske inte så konstigt då jag har haft fullt upp varje dag dom senaste veckorna. Vaknar tidigt och har saker att göra till sena kvällen. De få dagar som jag faktiskt inte måste kliva upp tidigt, ja då vaknar jag tidigt iaf.

Kanske ingen bra kombination att ha långa dagar och järnbrist. Måste börja lyssna på kroppen.
Men nästa vecka kommer vara en hektisk vecka då jag har en hemtenta som måste skrivas och ganska mycket jobb, men veckan efter det, då ska jag ta det lugnare.
Sedan kommer vi förmidlingen kunna flytta in i våran lägenhet igen, som jag längtar!

Rörelser

Nu är jag i Vecka 19, dock tycker jag att detta med veckor är väldigt förvirrande för tillfället. För barnmorskan räknade ut vilken vecka jag var i utifrån när jag trodde att jag hade min senaste mens. Och om jag ska vara helt ärlig så var jag väldigt osäker på när detta var exakt vilket jag även sa till barnmorskan och då sa hon att vi kommer få veta exakt vid ultraljudet vilket är nästan vecka (som jag längtar!!) 
 
Men iaf, idag har jag iaf känt en massa rörelser, väldigt spännande. Jag har tidigare känt något i nedre delen av magen och antagit att det har varit barnet som rört sig då jag har läst att man kan börja känna det nu, men sedan helt plötsligt när jag och Mario var på bio så började jag känna en massa fladdrande mycket högre upp, så pass mycket att t.o.m Mario kunde känna detta på utsidan. Dock tror jag att detta var alldeles för högt upp för att det ska kunna vara barnets sparkar? 
 
Så vad gör man, googlar såklart, och egentligen finns det ju inget värre än att googla. Men det jag kom fram till var att det antingen är barnet som sparkar så att tarmarna liksom rör sig och att det var det man kunde känna på utsidan, eller så är det tvillingar.. 
 
Det är ju det också, eftersom vi inte har gjort något ultraljud än så har vi liksom ingen aning om vad som finns där inne egentligen, är det en eller två? eller en alien? såklart inte en alien men det känns som om det kan vara vad som helst egentligen. Vissa dagar nojar jag också och tänker att jag kanske har fått missfall men idag känns det iaf som om hen lever och frodas där inne.. 
 
 
Fladdrandet började mitt i filmen när vi var på bio idag. Vi testade på vip på rigoletto vilket jag kan tycka är värt om det är en lång film som man verkligen vill se. Popcorn och dricka ingick i priset och sedan kunde man även köpa alkohol så det blev en öl för Mario bara för att. Men det som var bra var det stora utrymmet för varje person och att det fanns som ett litet bord där man kunde ställa popcorn, godis osv.. Sedan är det bara vuxna som var på vip-balkgongen men det var väl också för att det är 18-årsgräns och det var väldigt skönt, inge spring och skrik och snack som små ungar kan hålla på med. Okej, jag insåg nu hur gammal och tråkig jag lät men det var skönt med lite lugn och ro! Och jag sa till Mario också att när jag är höggravid och om vi ska på bio kommer jag nog vilja gå på vip just för det stora utrymmet!
 
Men, ska bli spännande och se om det är en lika livlig bebis i magen imorgon också :-)
God natt!

Dagen till ära

Idag jobbar både jag och Mario så vi gör inget speciellt idag. Tycker personligen att det är så töntigt med alla hjärtansdag, visst är det fint med en liten gest men den gesten är ju så mycket mer uppskattad en vanlig dag, varför behövs en bestämd dag då vi ska göra detta?

Men vi jobbar ju som sagt idag men om vi hade varit lediga hade vi nog sett a good day to die hard bara för att det är så klockrent att den har premier idag. Det är min humor! Det värsta man kan se en dag som denna är väl en romantisk komedi.
Tur att jag har en man som inte är så romantisk av sig. Men ändå måste jag säga att när han är romantisk är han precis på det sättet jag gillar. Som den gången när jag fyllde år och han gömde en godispåse fylld med läppcerat i mitt skåp, det är romantiskt i mina ögon!

Nu ska jag fortsätta jobba!

Art on ice

Otroligt bra show!! 


 
 

Ökar vikthetsen mot gravida kvinnor?

Som jag sa i ett tidigare inlägg läste jag i tidningen Vi föräldrar om vikthets kring gravida och om den finns. 
Så ja, vad tycker jag?
Jag måste säga att sedan jag blev gravid känns det som om folk helt plötsligt tycker att dom har rätt till att kommentera min vikt, att ta på mig och att begära att jag ska dra upp tröjan och visa magen verkar inte alls vara en konstig grej. 
 
Värst var faktiskt en tjej på jobbet som första gången hon såg mig sedan hon fick reda på att jag var gravid (ryktet går) började kommentera min vikt "ååååhhh det syns ju, du har ju blivit alldeles mullig ;D;D" och sedan började hon nypa mig i kinderna och ta på mina lår och ja, tydligen så syntes det. Det sjukaste av allt var att aaaaaallaa andra påpekade att det inte syns, t.o.m flera veckor senare nu när några i klassen vet om att jag är gravid är deras första kommentar "men det syns ju inte". 
Det är ju svårt att själv se om man har gått upp i vikt eftersom man ser sig själv varje dag men jag kan tänka mig att jag har blivit lite rundare i ansiktet och så men ger det verkligen andra rätt att påpeka att jag blivit tjock?
Om jag inte hade varit gravid utan bara gått upp i vikt ändå, så hade ju ingen kommenterat det! 
Men när man är gravid är det helt plötsligt okej, eller? 
 
Sen till själva magen, jag har ju själv inte fått någon riktig gravid-mage än så några sånna kommentarer har ju inte fått, men att folk säger "åh, syns det, kan du inte visa" och typ börja dra i tröjan är inget ovanligt. Och jag som aldrig har gillat att visa magen, ens för min man, känner mig ju inte speciellt bekväm med att folk ska dra i min tröja. Och egentligen så förstår jag inte varför det skulle vara så intressant att se magen, det är ju inte så att du kan se bebisen genom att kolla på magen.. 
Dock kan jag inte heller förneka att jag själv alltid har tyckt att det har varit intressant att se hur magen utvecklas. Dock den senaste tiden har jag varit väldigt intresserad av att veta om det syns på magen än (på andra alltså) bara för att veta när det kommer börja synas på min mage.. 
 
Angående själva vikthetsen måste jag säga att det är ju svårt att inte bli påverkad av att folk säger att man blivit mullig osv, för vem vill egentligen det? Nu längtar jag ju efter min gravid-mage men hur tänker jag mig den? jo jag tänker ju faktiskt på en liten söt babykula. Har alltid tyckt att gravida kvinnor är vackra. Och då menar jag ju såklart dom här nätta kvinnorna som bara får en kula på magen.. Inte dom här som blir svullen i hela kroppen och får en mega-mage så de vankar fram. Och är det inte sjukt, att jag föreställer mig min gravid-mage som vacker? Som om det vore det viktiga.
Och om jag ska vara helt ärlig har jag börjat tänka mer på vad jag äter än vad jag gjorde innan för jag inte vill gå upp alldeles för mycket i vikt, sedan inbillar jag mig att det är för att jag är rädd för att barnet ska bli stort och att det är för att jag vill vara nyttig för att barnet ska må bra. Men helt ärligt så vet jag inte om det är så eller om det är för att jag vill få en fin babykula. Och när jag träffar andra som varit gravida är numera min favoritfråga att fråga hur mycket dom gick upp och nu när jag tänker efter, så är det ju en lika sjuk fråga som när folk frågar mig om de kan få se min mage. För vad har det med saken att göra egentligen? För egentligen visar ju inte ens vikten om barnet är stort eller inte så den frågan är ju inte ens relevant.. 
 
Om jag ska vara ärlig har jag faktiskt fått mat-tips från människor som inte ens har fått barn bara för att jag inte ska gå upp för mycket i vikt. 
Så jag tycker att det är mycket som pekar på att det finns en stor vikthets kring gravida idag! Men jag vill även påpeka att jag tror att det är viktigt att äta nyttigt men även röra på sig, som alltid, för själva förlossningen i sig är ansträngade och då är det viktigt att vara lite i form tror jag. Men det är stor skillnad på att vara i form och att inte bli tjock. Jag tror att det är många som är normalt hälsosamma, rör sig måttligt men ändå går upp mycket i vikt för vissa saker kan man faktiskt inte styra över. På samma vis som vissa är tjockare och vissa är smalare i livet allmänt så går vissa upp mer eller mindre under en graviditet. 
 
När vi ändå håller på kan vi ju också diskutera andra saker som göra att kroppen  förändras och jag tror mångas värsta är bristningarna. Man ska köpa krämer som gör att man inte får bristningar och ena med det tredje. Och det där tror jag inte på om jag ska vara ärlig, visst det är bra att ta hand om sin hud - som alltid. Men jag tror inte att dyra krämer hjälper. Antingen får du bristningar eller så får du inte, och oavsett är det inget man ska behöva skämmas över. Alltså förstå vad kroppen kan göra, det växer ett liv inuti dig, och du oroar dig för att bli tjock och få bristningar?
 

God morgon...?

Igår var jag så himla trött att jag somnade såfort huvudet nuddade kudden, såg fram emot att ha sovmorgon imorse. Men jag vaknar jämt tidigt på morgonen nu för jag är så kissnödig, och efter det är det kört. Jag blir pigg och kan inte somna om.. 
 
Så här sitter jag och vill egentligen sova men det går ju inte.. 
 
Igår köpte jag iaf ett par mammabyxor! Köpte min vanliga storlek då 38 var alldeles för stort i benen så isf skulle jag inte ens använda dom för att dom inte satt bra, så vi får se hur länge de passar och jag tänkte inviga dom redan idag! 
Känns nästan löjligt då jag knappt har någon mage men dom är ju så bekväma! 
 
Men idag kommer min mamma, min gamla konståkningstränare, hennes två döttrar + hennes mamma till Stockholm för vi och Jessy ska gå på art on ice! Kommer bli så roligt!! :-) 
 
 
Kan sakna konståkningen ibland så mycket, eller idrott över huvudtaget.. har tittat flera gånger på olika klubbar här i Stockholm men jag tror verkligen inte att det blir samma sak. Självklart kommer jag se till att mina barn kom hålla på med någon idrott, helst fotboll och konståkning såklart ;-) och då kommer jag bli den där jobbiga engagerade morsan som hänger vid sargkanten varje träning , kanske att jag t.o.m ber om att få vara tränare, jag är ju trots allt utbildad ;-)

Vi föräldrar

Igår köpte jag två tidningar, en om att vara gravid och en om första året - big misstake

Nu när jag egentligen måste plugga kan jag inte slita mig från tidningarna, lusläser varje sida! En artikel handlade om föräldrapenning och jag blir alldeles snurrig. Läser om 240-dagarskravet och blir lite nojig, är det att man haft en "hyfsad" (citat från tidningen :p) inkomst i 240 dagar eller ska man ha arbetat 240 dagar? jag tänker att man jobbar ju bara 5 dagar i veckan så om det är 240 arbetsdagar är det alltså 12 månader, annars är det 8 månader? 
 
Så mycket att ta reda på! Det var en ganska intressant artikel om viktuppgång och vad människor har för syn på detta, men det ska jag skriva om i kommande inlägg för nu måste jag verkligen plugga. 
 
Eftersom jag egentligen inte gillar semlor testade jag göra en lite specialare idag. Kommer nämligen ihåg att jag har ätit någon sorts semla som jag gillade förra året, men jag kommer inte riktigt ihåg vad det var för semla.
Eftersom det är själva grädden som är problemet för min del så testade jag att vispa grädden med mandelmassan och sedan testade jag även att vispa grädden med vaniljkräm, allt för att få godare smak på grädden! 
Dom blev okej men ändå inte lika god som den jag åt förra året, jakten fortsätter!

Mammakläder

Det blev inga nya jeans idag men jag ångrar mig nästan nu för här sitter jag nu med knappen öppknäppt på mina vanliga jeans..
 
Men nu sitter jag och tittar på h&m's hemsida på mammakläder och blir sugen på att beställa!
Men det som är så svårt är att jag inte vet hur resten av min kropp kommer förändras. För storlek 36 på jeans är bra men tänk om jag får tjockare ben? om de blir vattenfyllda eller liknade, då kanske jag behöver ett par 38'or... och jag vill ju helst inte behöva köpa flera par utan jag har tänkt att jag ska köpa två par jeans som jag ska kunna ha hela graviditeten och jag skulle vilja köpa ett par nu för att slippa ha mina vanliga som är så obekväma..
Jag hittade även ett par klänningar när jag kikade runt lite, allt kommer från h&m
 

Tights

God morgon! 
gårdagen var återigen en lång dag med först skola och sedan jobb men idag har jag varit ledig så idag blev det sovmorgon, så skönt! 
Men så jobbigt att vakna på natten och vara kissnödig, förr kunde jag lägga mig när jag var kissnödig utan att behöva kliva upp men det är ju inte möjligt längre, trots att jag går på toa alldeles innan jag lägger mig måste jag nästan jämt kliva upp vid 6 tiden för att kissa.. 
 
Men annars har jag ju bott i tights för bekvämlighetens skull dom senaste två veckorna men nu pallar jag inte mer, så LESS på tights.. så idag drog jag på mig jeansen och dom kan jag fortfarande ha :-)
Men tror inte att det kommer vara så bekvämt om några timmar så jag ska åka till kista nu och kolla på ett par mamma/gravidbyxor, vad säger man egentligen? 
Men kan man ha dom resten av graviditeten då? För egentligen känns det lite onödigt att köpa ett par när jag knappt har någon mage.. 
 
kompenserar det fula vintervädret med lite våriga kläder ;-)

Tabletter

Här i Stockholm snöar det som bara den idag, och jag som trodde våren var på väg..

Idag har jag varit på skolan och arbetat med en gruppuppgift och nu borde jag egentligen läsa lite men jag är så otroligt trött. Jag glömde att ta järntabletten igår men jag tror ändå inte att det beror på det.
Men jag hatar dom där jäkla tabletterna, har så sjukt svårt för att svälja tabletter att jag kväljs varje gång. Det hjälper ju inte att dom är stora heller!
Bara för att jag vill slippa omega-3 tabletter äter jag numera fisk ungefär två gånger i veckan, jag som tidigare aldrig åt fisk. Men det är ändå en vana som jag hoppas att jag kan behålla efter graviditeten :-)

förändring av attityder

Jag är ju väldigt intresserad av genus och läser väldigt mycket om det, hobby-läser mest då allt jag lärt mig oftast är från bloggar. Skulle nog inte sätta mig och läsa kurslitteratur på min fritid, MEN, jag tycker att det är väldigt intressant. 
 
Så något som många ofta tänker när man säger, kanske framför allt feminism men även genus är väl att det är mannen som ska ändras. Att man skyller allt på mannen. Ofta om man disskuterar detta kan det kännas som om man måste övertala männen om att detta är fel, det är orättvist och vi ska inte ha sämre lön bara för att vi är kvinnor osv. Och det är ju såklart sant!
Men något som jag har insett på sista tiden är att denna syn måste ändras hos alla. T.ex. så läser vi en bok i skolan nu då de diskuterar genus, klass och etnicitet utifrån hemtjänsten. Som alla vet är ett kvinnodominerande yrke. Här intervjuas olika personer som jobbar inom hemtjänsten och då kan vissa kvinnor säga saker som att "jag skulle aldrig gifta mig med en man som jobbar inom hemtjänsten" och "en man ska jobba med något bättre och ha en högre utbildning". Detta hoppas jag inte är så vanligt men ändå så sjukt att folk, kvinnor, säger så. Det är ju som att dom själva säger att män är bättre än kvinnor och förtjänar något bättre, att nedvärdera sig själv. Det som också framkommer i boken är att män måste i mycket större utsträckning förklara varför de jobbar inom hemtjänsten. För det är självklart att männen bara jobbar där tillfälligt. Och för kvinnor är det mer okej att stanna resten av arbetslivet. Och detta är något som upprätthålls av både män och kvinnor. 
 
Det fick mig också att tänka på en tjej som satt och pratade i telefon med någon kompis på pendeln. Och jag lovar, det var omöjligt att undvika vad dom pratade om för hon pratade så högt och det var inte alls många som satt i vagnen och dom som gjorde det satt tysta.
Men iaf, hon hade tydligen sovit över hos någon kille och han skulle upp och jobba på morgonen efter så hon låg kvar när han klev upp. Men hon vaknade när han klev upp och märkte att han spenderade så sjuuukt lång tid inne på toaletten så hon undrade vad han gjorde där inne egentligen. Efter han hade gått så gick hon in på toaletten och där såg hon en plattång, och detta var tydligen hysteriskt, för tydligen kunde ju inte killar platta håret. "amen vadå, jag vill ju inte tänka på att han typ står där och plattar håret". Nähä okej, men det är okej att du typ spenderar 1 timme varje morgon på att platta ditt hår? Vad är skillnaden? iofs kan jag tycka att ingen borde kliva upp en timme tidigare bara för att platta håret men om tjejer gör det måste väl killar också kunna göra det? Nu finns det väl många som inte håller med denna tjej om att det är konstigt för en kille att platta håret men det finns så många saker som det är okej för en tjej att göra men det är bara konstigt om en kille gör samma sak, och vise versa. Som om det vore någon skillnad? EGENTLIGEN?
 
Och detta är ju samma sak som inom hemtjänsten, det är okej för en kvinna att vilja jobba inom hemtjänsten men inte för en man? Det är okej för en tjej att spendera massa tid för att fixa håret men inte för en kille? Det är okej för mamman att ta ut mesta tiden av föräldraledigheten men inte okej om det var pappan som tog ut flest dagar?
 
Det jag stör mig på mest i samhället är alla dessa attityder. 
Jag tycker att alla ska få göra precis som de vill, men att ingen ska döma eller tycka det är konstigt pga det strider mot könsrollerna. Kom ihåg att manligt och kvinligt är något vi själva har skapat och det finns inget biologiskt med att tjejer ska ha rätt till att platta håret och inte killar. Ni hör ju själva hur dumt det låter. Så jag tror att för att få ett jämlikare samhälle behöver alla ändra sina attityder först och främst. Visst som pappa får du ta ut hälften eller mer av föräldraledigheten, men är det socialt accepterat? Bara för att det finns en lag betyder det inte att folk tycker att det är okej.
Detta för ju också tankarna till föräldraledighet som ni märker men det tror jag får bli i ett annat inlägg för annars blir det alldeles för långt. 
 
Hanapee Lady Dahmer är två bloggar som är väldigt bra och som disskuterar genus en hel del på deras bloggar!
 

Lång dag

Idag har det varit en lång dag då det började med skola på förmiddagen och sedan direkt till jobbet fram till klockan 22..
Än så länge orkar jag med en dag som denna och tycker att det är ganska skönt att ha lite då och då..
 
 
Jag kom på nu att jag nog inte har skrivit vilken vecka jag är i men just nu är jag i vecka 17 och än så länge syns ingen gravidmage, jag börjar längta efter den nu. 
Eller jag har ju fått lite större mage så jag måste säga att jag föredrar att ha på mig tights framför jeans men kulan är liksom inte där. Annars har jag mycket större aptit nu och äter oftare och större portioner. 
Det bästa är nog att mitt cola-sug har försvunnit nästan helt, förr drack jag minst en burk om dagen och nu föredrar jag ett stort glas med kallt vatten framför allt annat! 
Lustigt hur olika man är! 
 
Nu blir det duschen, imorgon väntar en lång dag i skolan! Men ser verkligen fram emot en utan föreläsningarna vi har imorgon, kanske att jag skriver lite om den imorgon.
 
God natt!

Bebiskläder!

Vi vet ju inte om det är en flicka eller en pojke än, och först tänkte vi faktiskt att vi inte ville veta heller men nu är jag alldeles för nyfiken! 
Många säger att det är ju bra att veta så man vet vad man ska köpa och det är ju absolut den sista anledningen till varför jag vill veta. Det är faktiskt mest för att kunna komma på namn, vi har så himla svårt att komma överens om ett namn så det blir mycket enklare om vi bara behöver komma på ett namn. Men jag har en känsla av att det är en pojke faktiskt. 
 
Men jag tycker att det är så tråkigt med barnkläder som är så könade, tycker att det är mycket finare och roligare med kläder som inte är varken "flickiga" eller "pojkiga". Här kommer ett litet urval om vad som finns på önskelistan just nu:

 

Fördelen med att vara gravid

Fördelen med att vara gravid är att man får valuta för pengarna när man äter ute för nu äter jag för en gångs skull upp ;-)

(testar att blogga från mobilen så det blir en upprepning från instagram, där heter jag föresten chultis)

Gravid och student!

Efter att ha läst alldeles för mycket bloggar har jag nu blivit sugen på att själv börja skriva!
Jag väljer att göra denna blogg framförallt för att jag själv ska kunna blicka tillbaka och läsa om allt jag tänker och gör, och speciellt nu när jag är gravid! 
 
Så, vad exakt denna blogg kommer innehålla får vi se.. Men just nu tänker jag att jag ska skriva om hur det är att vara gravid, livet som student men även så småning om livet som ung mamma. Tankar och åsikter som jag har och som jag har märkt att jag utvecklar nu när jag utbildar mig till socionom. Jag ska försöka fota oftare för jag vet själv att det är så mycket roligare att läsa en blogg om den har bilder..
 
 
Jag och min man på vår senaste resa till brasilien..
Kanske också något att skriva om? 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.

RSS 2.0