PKU-provet

 
Nu för tiden gör man ett prov på alla barn som föds som kallas pku-provet. De tar några droppar blod från barnet för att kolla efter 24 olika sjukdomar. 24 väldigt ovanliga medfödda sjukdomar som är ganska allvarliga men de går att behandla om de upptäcks i tid. 
 
Så vi tog det här provet precis som alla andra och då berättade dom att dom bara hör av sig om det är något eftersom av alla 100 000 barn som föds och testas varje år är det bara 60-70 barn som har någon av dessa sjukdomar.
 
Så det var faktiskt en ren chock när dom ringde och dom sa att de ringde angående pku-provet. Detta var när amningen var som värst och jag bara blödde och hade feber och mådde allmänt dåligt. Så det var väldigt jobbigt där ett tag och jag ville inte skriva om det innan vi visste vad som stod på.
 
Så vi fick åka till astrid lindgrens barnsjukhus för att ta några fler tester. Så dom skulle ta flera rör blod av vår lilla skatt och det var väldigt jobbigt att se. Men hon var så duktig, hon låg i pappas famn och grät inte ens när de stack henne. 
 
De tog även lite prover från mig och Mario och det visade sig att jag hade brist på b12 och eftersom jag hade brist på det hade även Stella det. Så därför har jag fått börja käka lite b-vitaminer och Stella fick en spruta med b-vitamin. Så eftersom jag har brist på det är det faktiskt bra att hon även får ersättning och inte bara bröstmjölk. 
 
Men det var inte bara pga brist på b12 som det gav utslag på pku-provet. Nu ska jag försöka förklara det här och det är svårt för jag vet knappt själv om jag förstår. Men det är ett enzym som inte är som det borde. Men det som är bra är att det finns andra enzymer i blodet som kan göra samma sak som det här enzymet vilket gör att hon inte kommer få några symptom och behöver alltså inte äta någon medicin. Men det kommer synas om hon tar blodprov i framtiden och då är det bra att veta att det alltid har varit så. Men de har tagit några fler prover för att vara helt säker och eftersom detta är så ovanligt vill man ta det så långt man kan för att lära sig mer om det också. Så därför kommer dessa prover skickas till andra länder där de kan mer om just detta och därför kan det ta upp till ett år innan vi får veta mer om vad som står på. 
 
Men det var väldigt jobbigt där ett tag. Men nu är vi väldigt lättade över att det inte var något allvarligt och att vår lilla gris mår bra :-) 
 
 


Kommentarer
Sara

Läskigt, det måste vara riktigt jobbigt att få reda på att någonting är "fel" precis sådär i början när allt är jättenytt och läskigt - skönt att det inte var någon större fara :)

2013-08-10 @ 11:03:50
URL: http://finaprickar.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0